Blog

Sosyal Wellbeing

Yaşamınızdaki İlişkiler Güçlü, Sevgi ve Şefkat Dolu mu?

Genellikle yakın ilişkiler ve sosyal bağlarımızı fazla önemsemeyiz ama; yaşamımızın en iyi ve en kötü anları genellikle iki kişi arasında geçer. Duygularımız birbirimizi etkiler. Üzgün bir arkadaşımızın yanında üzülürken, mutlu bir insanla biz de mutlu oluruz. Sosyal ağınızın içindeki tek bir mutlu insanla doğrudan temasınız sizin mutluluğa yöneliminizi  %15 oranında artırmaktadır.

Sosyal bağları çok az olan kişiler depresyona daha meyillidirler ve kalp hastalıklarından ölüm riski iki kat yüksektir. Yine yalnız yaşayan, sosyal bağları zayıf olan  bireylerin, sosyal bağları güçlü olanlara göre, erken ölüm risklerinin 2-4 kat daha yüksek olduğu gösterilmiştir.

Sosyal wellbeing düzeyi yüksek kişilerin genelde birkaç yakın dostları olur, çevrelerinde gelişmelerini destekleyen insanlar bulunur. Bu sayede hem daha başarılı olur, hem de sağlıklı ve keyifli bir hayat sürerler. Bu kişiler sosyal ağlarını güçlendirmek için çaba harcar, plan yapar, toplantı ve gezilere katılırlar. Kurabildikleri pozitif ilişkiler onlara da pozitif enerji sağlar.

İlişkilerin sıcaklığı ve yakınlığı kadar süresi de önemlidir. Kaygı ve stres düzeylerimizi düşürerek sosyal esenliğimizi yükseltmek için, her gün altı saatımızı başkalarıyla temas kurarak geçirmemiz gerekmektedir. Buna iş-telefon-internet görüşmeleri, yazışmaları ve eş dost sohbeti dahildir.

Sosyal ağımızı güçlendirmek ve wellbeing düzeyi yüksek bir ağ yaratmak hepimiz için çok önemlidir. Bunun için 3 öneri:

1) Sosyal wellbeing düzeyinin yükseltilmesinin ilk şartı sağlık ve esenliğimizi yükseltecek bir yakın ilişkinin kurulmasıdır. Yaşamımıza kattığımız her sağlam dostluk wellbeing düzeylerimize ve yaşam kalitemizin yükseltilmesine büyük katkılar sağlamaktadır. Size pozitif enerji veren ve sizi destekleyen, enerjinizi yükselten kişilerle birlikte daha fazla zaman geçirmeye çalışın. Enerjinizi tüketen, negatif insanlara yaşamınızda yer vermeyin ya da çok sınırlayın.

2) Sosyal ağınızdaki çok yanlı bağlantıları güçlendirin. Birden fazla dost ve yakın arkadaşınızın olmasına özen gösterin. En az üç dört yakın dost sahibi kişiler daha sağlıklı ve başarılı olmaktadırlar.

3) Sosyal zaman içine fiziksel hareket katın. Bir dostunuzla uzun yürüyüşlere çıkın, aktivitelere katılın.



Unutmayalım ki; sosyal esenliğin yükseltilmesi,  fiziksel, mesleki ve toplumsal esenlik düzeylerimizi de yükseltir.



Dengede ve mutlu kalın!



Kaynak: Wellbeing: The Five Essential Elements. Yazarlar: Tom Rath ve Jim Harter


Vahide Savcı

2022-06-30